Tweede Bakfietsfestival zondag 19 mei – Antwerpen

Op zondag 19 mei vindt in Antwerpen het tweede Bakfietsfestival plaats. Daarmee willen de initiatiefnemers en fietsenleveranciers B2Bike, iBike en Bakfietskarinfo een oplossing bieden voor de Antwerpse mobiliteit. In Antwerpen wordt een sterke groei van fietsen in het verkeer gemeten (+14% op 1 jaar). Dat blijkt nog uit de recente fietsbarometer van provincie Antwerpen. Bakfietsen (voor privé-gebruik bv. om kindjes te vervoeren) en cargo bikes (voor bedrijven) zullen ontgetwijfeld  de komende jaren deze groei nog versterken. We zien een enorme toename in vraag en in aanbod van nieuwe handige stadsmodellen voor gezinnen en  opbouwmogelijkheden voor de cargobike.

Voor gezinnen

Gezinnen die interesse hebben om een breed aanbod aan bakfietsen te vergelijken zijn welkom op zondag 19 mei vanaf 11u. Testrijden hoort daarbij. De helft van de grootse Waagnatie is ter beschikking voor een veilig testparcours. Meer dan acht fabrikanten van kwaliteitsvolle bakfietsen zullen vertegenwoordigd zijn. Deze aanbieders zijn met ervaring en expertise gekozen omdat ze fietsen aanbieden die de hobbeligheid van de Antwerpse wegen kunnen doorstaan. Bovendien kan je met deze fietsen ook terecht in Antwerpen voor herstellingen en onderhoud. Dat is een essentie die vaak over het hoofd wordt gezien bij aankoop. We nodigen daarom bewust geen online verkopers uit die geen lokaal en degelijk onderhoudsaanbod hebben.

Kindjes mee in de bak

Jaarlijks schaffen ongeveer 320 Antwerpse gezinnen een bakfiets aan. Dit vooral om 1, 2 of 3 kindjes te vervoeren naar crèche of school. Nadien rijdt mama of papa verder naar ’t werk. Dat maakt de (tweede) auto in het gezin vaak overbodig. De keuze voor zo’n bakfiets is veelal uit noodzaak: het is naast een mobiliteitsoplossing, ook een parkeeroplossing en het bespaart heel wat euro’s in vergelijking met de aanschaf en onderhoud van een auto. De vele verhalen van gezinnen na aanschaf zijn lovend. ‘Hadden we dat eerder geweten‘ of ‘als dit in mijnen tijd had bestaan‘ zijn vaak gehoorde uitspraken.

Sfeer en gezelligheid

De focus van dit gratis festival ligt op informatieverstrekking. Bakfietsen zijn aan een geweldige opmars bezig: heel lang geleden waren ze super populair (denk aan de bakker of melkboer), nog niet zo lang geleden waren ze -volgens sommigen- enkel voor hippies bedoeld en nu is dit al een tijd een trendy vervoermiddel. De volgende jaren zal dit én trendy én pure noodzaak worden als we mobiel willen blijven in onze stad.  Het is dus belangrijk om de juiste info te verstrekken en dit vervoersmiddel tastbaar te maken. De keuze voor Waagnatie-Bacodero was dan ook snel gemaakt. Bocadero zal tijdens het festival het 2de weekend geopend zijn en bij goed weer veel volk trekken. Gelukkig voorziet de stad een extra fietsenstalling.

Tip! Koppel je bezoek aan een uitstapje op ’t Eilandje of blijf hangen bij Bocadero.

Cargobike business happening

Zondag om 16u houden we een grootste cargobike-happening. Inschrijven en aanwezigheidslijst via deze site.

Cargofietsen of vrachtfietsen worden alsmaar vaker door de overheid en bedrijfswereld ingezet om sneller op locatie te geraken. Zeker in Antwerpen waar een vrachtfiets voor het binnenstedelijk transport de ideale oplossing is. Neem als voorbeeld Coolblue dat sinds enkele maanden pakketjes levert met cargobikes. Maar zij waren zeker niet de eersten. Al vele jaren transporteren koerierdiensten als ASX-IBECO en Oovelo met cargofietsen. Zij hebben ondertussen al een pak expertise opgebouwd.

Cijfers uit Duitsland.

We brengen bedrijven, overheden en organisaties samen om kennis te delen over het inzetten van cargofietsen. Stadsmobiliteit, fietsplannen en leasen van cargofietsen komen aan bod.

Schepen van Mobiliteit Koen Kenis toonde zijn interesse en bevestigde reeds zijn aanwezigheid.

Gratis reclame

Wie inschrijft, heeft de mogelijkheid om gratis een cargobike, opbouwmogelijkheden of gekoppelde diensten te promoten. Hoe meer voorbeelden, des te meer inspiratie. Zo zal oa Jos Sluijsmans, directeur International Cargo Bike Festival en Fietsdiensten.nl afzakken naar Antwerpen. Hij bevordert het gebruik van de fiets voor het vervoer van goederen en personen in gans Europa en is expert in oa ‘last mile delivery‘. Jos was spreker tijdens de eerste editie van dit festival en maakte indruk met zijn expertise en concrete voorbeelden.

Wat zei de pers over de 1ste editie?

Contacts

Algemene organisatie en persverantwoordelijke: Koen De Herdt, 0479/98 03 67, koen.de.herdt@ibike.be

Organisatie

iBike: Marc Groven, marc.groven@ibike.be

Bakfietskarinfo: Michel Obourdin, info@bakfietskarinfo.be

B2Bike: Johan De Mulder, Johan@b2bike.be

Wie is Bakfietskarinfo?

Reeds 15 jaar staat Bakfietskarinfo gekend om haar advies en specialisatie in het veilig en comfortabel vervoeren van jonge kinderen in het steeds drukker wordend verkeer. Met veel persoonlijke ervaring en een ruim assortiment bakfietsen en fietskarren wordt graag gezocht naar de meest geschikte oplossing voor elk gebruik. Bakfietskarinfo behoort tot het B2Bike-netwerk.

Wie is iBike?

Met acht fietsenwinkels in en rond Antwerpen, expertise met meer dan 30 topmerken én een specifieke cargo-afdeling biedt iBike alle oplossingen voor de Antwerpse fietser. iBike behoort tot het B2Bike-netwerk.

Wie is B2Bike?

B2Bike begeleidt elk bedrijf van A tot Z bij het realiseren van het ideale fietsplan. Fietsleasing kan daarbij horen.

Waarom het Bakfietsfestival bezoeken?

Vergelijk en test bakfietsen van meer dan 8 merken

Groots indoor veilig testparcours

Spreek met fabrikanten, verdelers en gebruikers

Proef de sfeer @Bocadero

Waarom deelnemen aan de Cargo business happening?

Ontmoet ondernemers

Deel ervaringen

Doe inpiratie op

Zet je merk in de picture met je cargo bike of cargo-oplossing (hele dag)

Banners 2019